De niet nagekomen afspraak

Training Inhoud

Totaal aantal lessen: 21 lessen

Welke impact heeft de NNA?

Welkom, leuk dat je meedoet aan onze online training ‘De niet nagekomen afspraak in de tandartspraktijk’. In deze training gaan we dieper in op het voorkomen van en het omgaan met de niet nagekomen afspraak. In deze module kijken we naar de impact van de niet nagekomen afspraak. Vraag je eens af waarom dit een belangrijk onderdeel is van optimale agendaplanning.

Een niet nagekomen afspraak heeft heel veel invloed op de patiënt én op de praktijk.

1. Druk op het spoedblok
Je verwacht het misschien niet direct, maar het heeft invloed op het spoedblok.

2. Behandelachterstand kan zorgschade opleveren
Een afspraak die niet nagekomen wordt kan lijden tot behandelachterstand. Er is daardoor misschien grotere schade aan het gebit van de patiënt, en de patiënt krijgt op een onverwacht moment pijn en wilt dan gebruikmaken van een spoedplek in de agenda.

3. Invloed op het ritme van de behandelaar
Maar neem het ritme van de tandarts, die kan bij een no-show enorm worden verstoord. Nu weten wij uit ervaring dat tandartsen denken dat ze die tijd wel nuttig besteden met bijvoorbeeld dat ene telefoontje; maar je zult zien dat dat telefoontje dan net iets langer duurt dan de vrijgekomen tijd. Of er is nog meer tijd, en dan goed bedoeld waarschijnlijk, gaan tandartsen zich bemoeien met of lastige vragen stellen over dingen waar ze zich anders nooit mee bezig houden. Hiermee zeggen we: houd de tandarts vooral bezig binnen hun behandelkamer.

4. Druk op de receptie
De impact op de receptie is groot. De niet nagekomen afspraak is voor de receptioniste vervelend. Naast dat dit natuurlijk niet altijd de meest gezellige gesprekken zijn, moet ze opnieuw op zoek naar een geschikte plek in de agenda waar toch al schaarste heerst.

5. Schaarse plekken niet ingevuld
Ook zijn we niet vergeten dat op het moment dat deze patiënt de afspraak niet nakwam, we graag een andere patiënt hadden geholpen.

6. Financiële impact
Naast dit alles, heeft het ook financieel impact op de praktijk.

We nemen je nu kort mee naar de financiële impact, wat misschien niet het meest belangrijk is, maar waarvan het wel goed is om te weten wat de financiële consequenties zijn van de niet nagekomen afspraak. We nemen als voorbeeld een praktijk met een gemiddelde uur omzet van €150,- per stoel. De praktijk is 5 dagen per week open en heeft meerdere behandelkamers. Stel, er missen per dag 2 patiënten hun afspraak van 30 minuten. Dat valt mee toch, in een meerkamerpraktijk? Dat is 1 uur behandeltijd met, zoals aangegeven, een uur omzet van €150,- per uur. Dat resulteert in €150,- per dag. De praktijk is 5 dagen in de week open, dat komt dan uit op €750,- in de week. Best veel toch? Als je er dan van uit gaat dat de meeste praktijken 42 weken per jaar effectief werken, rekening houdend met vakanties en feestdagen en dergelijke, dan is de behandeling tweemaal daags missen gelijk aan €31.500,- per jaar. Dat is vergelijkbaar met 5 weken omzet op 1 stoel.

Je ziet, de impact van de niet nagekomen afspraak is groot. Het kan zorgschade, onrust en een hoge werkdruk opleveren. In de komende modules ga je ontdekken hoe je in de toekomst de niet nagekomen afspraak kunt voorkomen.

Je weet nu wat de gevolgen van de niet nagekomen afspraken zijn. Wil je weten hoe je nna’s kunt voorkomen? Schrijf je dan nu in voor de online training en krijg direct toegang.

[]