Slide Wij helpen je ze te voorkomen.
15 jaar ervaring in 1.5 uur
Niet nagekomen afspraken zijn vervelend Inschrijven (€89) Volg hier de gratis proefles

Financiële impact

Onze ervaring leert dat de niet nagekomen afspraak een grote impact heeft op het financiële resultaat. Dagelijks twee niet nagekomen afspraken van 30 minuten resulteren in een omzetverlies van ruim €30,000 per jaar. Dat is vergelijkbaar met 5 weken omzet op 1 stoel.

Behandelachterstand kan zorgschade opleveren

Een afspraak die niet nagekomen wordt kan lijden tot behandelachterstand. Er is daardoor misschien grotere schade aan het gebit van de patiënt, en de patiënt krijgt op een onverwacht moment pijn en wilt dan gebruikmaken van een spoedplek in de agenda.

Invloed op het ritme van de behandelaar

Neem het ritme van de tandarts, die kan bij een no-show enorm worden verstoord. Nu weten wij uit ervaring dat tandartsen denken dat ze die tijd wel nuttig besteden met bijvoorbeeld dat ene telefoontje; maar je zult zien dat dat telefoontje dan net iets langer duurt dan de vrijgekomen tijd. Of er is nog meer tijd, en dan goed bedoeld waarschijnlijk, gaan tandartsen zich bemoeien met of lastige vragen stellen over dingen waar ze zich anders nooit mee bezig houden.

Druk op de receptie

De impact op de receptie is groot. De niet nagekomen afspraak is voor de receptioniste vervelend. Naast dat dit natuurlijk niet altijd de meest gezellige gesprekken zijn, moet ze opnieuw op zoek naar een geschikte plek in de agenda waar toch al schaarste heerst.

Druk op het spoedblok

Schaarse plekken niet ingevuld

Ook zijn we niet vergeten dat op het moment dat deze patiënt de afspraak niet nakwam, we graag een andere patiënt hadden geholpen.

Bij deze online training krijg je:

 • Toegang tot onze 6 modules met in totaal meer dan 20 lessen
 • 2 interactieve online sessies met een kleine groep
 • Persoonlijke check-ins na elke module met persoonlijke feedback van Margreet Wielinga en Alexander Tolmeijer.
 • Voorbeeldbrieven aan patiënten
 • Voorbeeldprotocollen
 • Makkelijke zinnen voor de receptie om het beleid uit te leggen
 • Certificaat van deelname

Margreet Wielinga

Margreet is praktijkmanager in hart en nieren. Met ruim 15 jaar ervaring als praktijkmanager weet ze waar ze het over heeft. Sinds 2015 is zij consultant bij Dentiva en begeleidt ze praktijkmanagers en teams in het slimmer en strakker organiseren van de praktijk. Margreet is expert op het gebied van agendaplanning en protocollen en heeft al vele praktijken op die gebieden geadviseerd.

Alexander Tolmeijer

Alexander stuurde Tandheelkunde en Rechten. Met meer dan 25 jaar ervaring als tandarts heeft Alexander een onvoorstelbaar groot inzicht in de bedrijfsvoering binnen tandartspraktijken. Daarnaast is Alexander oud-KNMT-bestuurder, oprichter van het vakblad MedischOndernemen en oud-penningmeester van de VvAA.

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van online trainingen ten opzichte van traditionele trainingen?

Online trainingen bieden een aantal voordelen ten opzicht van traditionele trainingen.

 1. Je eigen moment, je eigen tempo.
  Bepaal zelf wanneer je de training volgt; of het nu weekend is, of s’avonds laat, ons platform is 24/7 beschikbaar.
 1. Direct toegang
  Met één druk op de knop heb je toegang tot de training. Je hoeft dus geen weken of zelfs maanden te wachten tot de training plaatsvindt!
 1. Direct toepasbaar
  Geen droge kost, maar tips waar je meteen wat aan hebt. Met onze slimme tools en handige downloads kun je direct aan de slag!

Dentcourses zorgt voor de balans tussen persoonlijkheid en flexibiliteit. Bij de persoonlijke check-ins na elke module krijg jij feedback van Margreet en Alexander over je beleid in de vorm van een korte video.

Hoe werkt de online leeromgeving van Dentcourses?

De online leeromgeving van Dentcourses is erg gebruiksvriendelijk. Nadat je je hebt ingeschreven log je in op dentcourses.com/account. Je navigeert naar ‘Trainingen’ en klikt dan op ‘De niet nagekomen afspraak’. Op deze pagina vind je een overzicht van de inhoud, downloads en berichten. Als je op ‘Doorgaan’ klikt word je automatisch doorgestuurd naar de les waar je gebleven was.

Wat kan ik verwachten van de lessen?

De training bestaat uit videolessen en opdrachten. Om een idee te krijgen hoe de videolessen eruit zien kun je hier de gratis proefles volgen. Daarnaast is er per module een ‘check-in’. Je beantwoordt hier de hoofdvraag die in de afgelopen lessen is behandeld (bijvoorbeeld “Wanneer is een afspraak niet nagekomen bij jou in de praktijk?”).

Je krijgt op deze check-in persoonlijke feedback van Margreet en Alexander in de vorm van een korte video.

Is Dentcourses onderdeel van Dentiva?

Ja, Dentcourses is onderdeel van Dentiva. Dentiva brengt tandartspraktijken verder in een gezamenlijk traject waar verbetering in bedrijfsvoering, werknemersmotivatie en optimale klantbeleving centraal staan. Lees meer over Dentiva op onze website.

Slide Schrijf je nu in voor de training! Volg hier de gratis proefles Inschrijven (€89)